Kategori: BLOG

Regl Döneminde Ne Yemeliyiz?

Kramplar, mide bulantısı, şişkinlik, baş ağrısı, sinir bozukluğu, bel ya da vücudun çeşitli noktalarında ağrılar… Hepimizin farklı semptomlar ile geçirdiği regl dönemlerini keşke minimum ağrı ve rahatsızlık ile geçirebilsek değil mi?

Regl dönemi öncesi ve sırasında yediklerimiz ile vücudumuza yardımcı olabileceğimizi biliyor muydunuz? 

Yoğun ve uzun günler sürenlerin, kaybedilen demiri telafi edecek şekilde takviye alması gerekir. Kırmızı et, yumurta, koyu yapraklı yeşillikler (ıspanak, pazı gibi), pekmez tüketimine özen gösterebilirsiniz. Ya da takviye olarak doktorunuz ile görüşerek ihtiyacınıza göre demir alabilirsiniz.

Omega-3 yağ asitleri vücudumuzdaki iltihaplanmayı azaltmak için çalışır ve ağrılarımızı hafifletmeye yardımcı olur. Deniz mahsülleri ilk aklımıza gelen kaynak ama Omega-3 kaynağı olan birkaç alternatif; 

-Keten Tohumu & Keten Tohumu Yağı

-Ceviz

-Avokado

-Chia Tohumu

-Semizotu 

Mevsimi bitmemişken bu yazımı okuyorsanız, hemen semizotu alıp güzel bir salata yapmanızı tavsiye ederim. Üzerine biraz tulum peyniri ve ceviz ile nefis oluyor benden söylemesi.  :) 

Konumuza geri dönelim. 

Sizinde regl döneminde canınız çikolatalar tatlılar çekiyor mu? Çoğunluğun cevabı “evet” diye tahmin ediyorum. Bu isteklerden vücudumuzu mahrum etmeden, doğru atıştırmalığı bularak istediklerimizi tüketebiliriz. Mesela bitter çikolata dostumuz!

Bitter çikolatanın içerisinde bulunan potasyum, kas ağrılarını hafifletir ve vücutta tutulan ödemi atmaya yardımcı olur. Ayrıca A, B1, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra, antioksidanlar fenol ve flavonoidler, kalsiyum, demir, magnezyum ve omega 3 ve 6 içerir. 

Antioksidan, vitamin ve mineral bakımından yüksek olan besinler, vücudumuzdaki hormonal değişiklikleri dengelemek ve adet döngümüzün kötü etkilerini azaltmaya yardımcı olurlar.

Canı tatlı değilde, karbonhidrat yani kekler börekler çörekler çekenler burada mı peki?  

Kendimizi iyi hissettiren serotinin regl döneminde düşmesi ile birlikte normalde çok sık karbonhidrat tüketmeyen biriyseniz bile canınız hamur işi çekebilir. İşte böyle bir durum ile karşılaşıyorsanız, ilk akla gelen rafine şeker ve karbonhidrata yönelmektense tam tahıllı malzemeler ile yapılmış olan yiyecekleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Hem daha besleyici, hem metabolizmanızın sağlıklı bir hızda çalışmasına katkı sağlayacaktır. Üstelik daha hızlı doyacak ve daha uzun bir süre tok hissedeceksiniz. Bol tahıllı, üzeri ayçekirdekli, tereyağlı, içi peynirli bir ev poğacası nasıl bir fikir? 

Sıra geldi su tüketimine… 

Günlük su tüketimi konusunda nasılsınız? Geçtiğimiz günlerde Pointe Stüdyo Instagram hesabından minik bir oylama yaptık. 1 litre ve 2 litre seçenekleri arasında çoğunluk malesef 1 litre tükettiğini belirtmiş. 

Sağlıklı bir vücut için günde en az 2 litre su tüketmemiz gerekiyor. İç organlarımızdan, cildimize ve saçlarımıza kadar bize en iyi gelen şeyin su olduğunu unutabiliyoruz. 

Su içmekte zorlanan biriyseniz bu eksikliği su şişesinin içine limon, taze nane yaprakları belki birkaç dilim çilek, salatalık atarak tatlandırarak içebilir. Ya da doğal bitki çayları ile su tüketimini arttırabilirsiniz. Regl döneminde hem ağrılara hem de sinir sisteminizi rahatlattığı kanıtlanan bitki çaylarından papatya ve rezene çayını önerebilirim. Ödem konusunda sorun yaşayan biriyseniz ise taze zencefil ve limon dilimleriyle demleyeceğiniz sıcacık bir çay size oldukça yardımcı olacaktır. 

Peki, regl döneminde neleri tüketmekten kaçınmalıyız? 

Aşırı kafein, aşırı tuzlu, rafine şekerli ve işlenmiş yiyecekler. Günlük rutinimizde de kaçınmamız gereken bu dörtlü, özellikle regl döneminde bizim işimizi biraz daha zorlayabiliyor. Neden mi? 

Aşırı kafein tüketimi: Kafein regl kramplarına pek yardımcı olmaz. Kalp ritminizi hızlandırdığı için rahatlamanıza ve dinlendirici bir uyku çekmenizi engelleyebilir. Örneğin günde 2-3 bardak (ya da daha fazla) kahve tüketen biriyseniz regl döneminde bu sayıyı maksimum 2 ile sınırlandırmanızı tavsiye ederim. 

Aşırı tuz: Ödem, şişkinlik ile karşılaşanların tuz oranı yüksek olan besinlerden uzak durması gerekir. Hepimizin bildiği üzere, sodyum vücudumuzda ödem yapar, özellikle regl döneminde, tuz sıvı tutulumunu artırarak ödemi arttırabilir. 

Rafine şeker: Şekerin bize zaten hiç faydası yok biliyorsunuz. Regl dönemi öncesi ve sırasında sinirlerinizde bi bozukluk, ekstra duygusallık hissediyor olabilirsiniz. Rafine şeker ve yanlış beslenme modunuzu iyice düşürür ve siz bazen fark etmeseniz bile anlık iyi hissettirip daha sonra sizi daha derin bir keyifsiz hale sokabilir. 

İşlenmiş gıdalar: Özellikle regl döneminde işlenmiş yiyeceklerden uzak durmalıyız. İçeriğinde bilmediğimiz çok fazla kimyasal bulunan bu tarz ürünler sağlığımız için hiç faydalı değil. Hormonlara, östrojen ve testesteron seviyelerimizi değiştirebilir, serotin miktarımızı azaltabilirler. 

Beslenme konusunda ilk tercihimiz her zaman doğal, taze, paketsiz gıdalardan yana olmalı. Her zaman bu konuya dikkat etmek zorlayıcı olabiliyor, ama en azından ayın belli zamanında ekstra özen göstererek kendimize yardımcı olabiliriz. 

Umarım okuyan herkesin faydalanabileceği bir yazı olmuştur. Hepinize çok daha az kramp ve ağrılı, sağlıklı regl dönemleri dilerim. 

Sizin regl döneminde yardımını hissettiğiniz bir gizli kahramanınız var mı?  @pointestudyo IG hesabı aracılığı ile bize yazarsanız, herkes ile paylaşmak isteriz. :)

 

Almila Ada - Pointe Stüdyo Kurucu